U bent hier

Spannende ontknoping clubkampioenschappen

Geschreven door: Nadim van Minnen

Op donderdagavond 11 oktober was het dan zover: de jaarlijkse Haasje clubkampioenschappen gingen weer van start. Net als de vorige jaren was het weer een clubkampioenschap in teamverband, waarbij 2 mannen en 2 vrouwen samen streden tegen andere teams met ook 2 mannen en 2 vrouwen. Behalve dan het (niet meer kandi)bestuur, die kregen toestemming om een uitzondering te zijn.

Toen het eerste onderdeel om 18.45 zou moeten starten, was de helft van de deelnemers nog niet aanwezig en dus werd besloten uit te lopen naar 19.00. We begonnen met een 400 meter teamsprint/afvalrace, waarvan na elke 100m het voorste teamlid uit moest stappen waarna de rest door moest. Tactisch natuurlijk lastig wie er nou welke afstand ging lopen, en na enkele besprekingen konden we dan van start. Al snel werd duidelijk dat het tussen 2 teams ging: ‘Je hebt nooit geen geld’ en ‘Cute potatoes’ (die eerste gekleed in boevenpak en de tweede met zoete aardappels op hun hoofden). Het bleek dat sommige teams niet goed naar de uitleg hadden geluisterd: zij startten slechts met 3 atleten of lieten niet steeds de voorste uitstappen. Na enig overleg met de jury en de organisatie werden er passende puntentellingen op losgelaten.
Na dit spectaculaire looponderdeel gingen we door met de sprong elementen. De ene helft van het team ging verspringen, terwijl de rest de stap-stap-sprong voor hun rekening nam. Waar verspringen voor de meesten bekend was, bleek de stap-stap-sprong lastiger dan de naam doet vermoeden. Je mocht geen aanloop nemen (beginnen uit stand dus!) en je moest in de zandbak landen na 2 stappen (geen 3 dus) en een sprong. Met wat horten en stoten kwam iedereen uiteindelijk tot de conclusie dat dit toch eigenlijk best leuk was. Maar ook moeilijk. Ook bij de springonderdelen waren de voorgenoemde 2 teams de sterksten, maar ook team Uhhhhhhhhhhh, de Badhazen en de Plumpuddingen waren goed bezig.
Op een clubkampioenschap moet er ook geworpen worden. Dit gebeurde door middel van het kogelstoten (eenieder welbekend, niet bij iedereen even geliefd) en het nieuwe element speer-mikken. Bij het speer-mikken kostte de uitleg wat tijd (“waar moet ‘ie in?”) en ook de puntentelling was niet voor iedereen even duidelijk (was het nou 0, 1 of 2? En zijn het minpunten of heb je dikke pluspunten?). Gelukkig kwam ook hier iedereen over de initiële schrik heen en werd er door sommigen zeer goed geworpen. Tegelijkertijd was het spannend bij het kogelstoten, want net als bij de andere onderdelen werden de scores van de man en de vrouw van elk team opgeteld. Het was dus lang spannend wie er aan de leiding ging!

Het afsluitende onderdeel was eveneens een nieuwe innovatie van onze organisatoren: Daan en Nadim. Zij hadden bedacht dat het leuk was om de punten die verdiend waren in de voorgaande onderdelen, om te zetten in seconden. Het team dat dus bovenaan stond begon met een voorsprong van 2 punten (en dus 2 seconden) op de nummer 2. De nummer 3 volgde op 6 seconden en de nummer 4 op 11 seconden. Dit liep op tot een verschil van 46 seconden met de nummer 12. Het onderdeel waarop deze voorsprong op het spel stond was de Magic Mile, waarbij elk team in totaal 1609 meter af moest leggen. Iedereen moest 1x lopen en er mocht alleen gewisseld worden op het 400m- en 200m-punt. Opnieuw een tactische wedstrijd dus. Na de teambesprekingen konden we dan beginnen met het afsluitende spektakelstuk (het licht bleef aan dit jaar, dus ook na 21:15 kon het feestje doorgaan!).
Waar de nummer 1 begon met 2 mannen die ieder 400m liepen, begon de nummer 2 met 2 vrouwen die eveneens 400m liepen. Het verschil liep flink snel op. Daarna waren de rollen echter omgedraaid en konden de mannen hard inlopen op de vrouwen. Het bleef spannend tot op de laatste meters, want Daan leek Marloes bij te halen. Hij kwam echter net 2 meter tekort om het verschil goed te maken: Team ‘Je hebt nooit geen geld’ wint dus de clubkampioenschappen!
De winnaar won een flinke dosis chocolade, want dat is ook de beste prijs die je kan winnen. Voor de nummers 2 t/m 5 was er pudding, en ook de nummer 12 kon met een troostprijs naar huis. Net als vorig jaar waren er weer prijzen voor origineelste teamnaam en -outfit. De ploeg ‘Not fast, just furious’ won de prijs voor beste teamnaam, en verdiende daarmee een schrijfboekje om die naam zo mooi mogelijk te kunnen leren schrijven. Beste outfit werd gewonnen door ‘De Badhazen’ die de hele avond met een prachtige badmuts rondliepen. Zij verdienden een hoedje om hun outfits nóg completer te kunnen maken

Al met al waren de Haasje clubkampioenschappen van 2018 een groot succes! Bedankt organisatie, vrijwilligers en deelnemers voor jullie enthousiasme, en hopelijk tot volgend jaar!