U bent hier

Batahazen leveren topprestatie met 12e plek

Geschreven door: Tom Gielkens

Op vrijdag 20 april vond de start plaats van een van de mooiste wedstrijden van het jaar; de Batavierenrace. 174,9 km verdeeld over 25 etappes wordt er afgelegd vanaf de Grote Markt in Nijmegen naar de atletiekbaan op de campus in Enschede.

Net als in de vorige lustrumeditie vond de start dus plaats op de Grote Markt in Nijmegen. Dit biedt aan de toeschouwers een mooie gelegenheid om de startlopers aan te moedigen. Voor de Batahazen liep oude rot Mark de eerste etappe, terwijl onze penningmeester Lars het spits mocht afbijten voor het RU/ HAN team. Het RU/ HAN team dat maar liefst uit 14 haasjes bestond. Helaas mocht het voor de ploeg van ploegleiders Ties, Kamiel en Joost van Wijngaarden niet zo zijn, en eindigden ze op een, voor hen teleurstellende, tweede plek achter het RUG/ Hanze team uit Groningen. Wel werd er extreem hard gelopen in deze competitie. Voor het eerst werd er in de Universiteitscompetitie binnen de 10h gefinisht, en de gemiddelde snelheid bedroeg liefst 17,8 km/ h. Dit betekent de op acht na snelste Batavierenrace ooit gelopen, en de snelste ooit voor een Universiteitsteam (de vorige was 17,0 km/ h). In dat licht bezien is het prachtig om te zien dat de afgelopen jaren de Universiteitsteams elkaar naar steeds grotere hoogte weten te stuwen. Alleen jammer dat de winnaar niet uit Nijmegen kwam.

Enfin, dit stukje is bedoeld voor de Haasjesite en zou dus over ’t Haasje moeten gaan. Na de mooie start van Mark en 2,5h pauze was het tijd voor de nachtploeg om te knallen. Met een 6e plek voor Selmar en een 3e plek voor Sijbren begon dit blok uitstekend. 

Deze flow wist de nachtploeg de hele nacht door vast te houden. Sprinters/ technici Maartje en Pien liepen kneiterhard op lange damesetappes, terwijl Kim zelfs lachend over de finish kwam. Dit beloofde natuurlijk wat voor de ochtendploeg.

Sebastiaan zou dit blok in gang schieten en hoe. Na 1km was de concurrentie al nergens meer te bekennen, en halverwege begon hij al met het inhalen van lopers uit het eerdere startblok. Sebastiaan zou uiteindelijk als 3e finishen op zijn etappe, zeer knap! Maar hoe stil Sebastiaan was tijdens de laatste kilometers van zijn etappe, des te harder schreeuwde hij Karin vooruit in de daaropvolgende etappe. Niemand weet of het geholpen heeft, want aan het einde van de etappe kon Karin Sebastiaan wel killen zo leek het. De etappes erna werd een voorlopige top tien plaats geconsolideerd door sterke prestaties van Irene (6e) en Marre (8e). Daan verloor weliswaar het duel van Geke, maar kroonde zich wel tot snelste hoogspringer van de Batavierenrace. Luc van Ginneken was zelf niet tevreden over zijn etappe, maar dan moet je na 3h slaap ook geen PB verwachten. De ochtendploeg werd afgesloten door het feestteam Mardíl en Geoffrey. Mardíl verbaasde iedereen en tikte bijna de 15km/ h aan. Maar wat te denken van Geoffrey. Deze typische sprinter (alhoewel, is hij ooit nog op de baan te vinden?) verbaasde het hele team en liep ruim in de 14km/ h. Een groot compliment voor de trainers van de Batatrainingen is dus wel op z’n plek!

De middagploeg begon in de wetenschap dat we op een 9e plek stonden. Helaas stonden er in de middag twee dames op een herenetappe waardoor het onrealistisch zou zijn om een top tien plek te verwachten aan het einde van de race. Er werd echter volop gestreden door de hazen, terwijl de zon al behoorlijk aan het branden was. Frederieke noteerde een knappe 9e plek, op een vrouwenetappe (voor het eerst voor haar). En Lino bewees maar weer eens dat hij niet kapot te krijgen is. Na een etappe in de nacht voor het RU/ HAN team liep hij ‘s middags nog maar eens boven de 15,5 km/ h op de langste etappe.

Op de slotetappes werd ’t Haasje zoals gebruikelijk weer goed gepromoot door de slotlopers. Julinha liet de Haasjevlag wapperen in Enschede, en Niels waagde zich zelfs aan een 300m in haasjepak. Uiteindelijk resulteerde dit in een 12e plek in het algemeen klassement voor de Batahazen. Sinds 1998 is ’t Haasje niet meer zo hoog geëindigd in ’s werelds grootste estafettewedstrijd. Buiten deze knappe prestatie was het, heel cliché, ook een geweldig team. Ik heb al vele Batavierenraces meegedaan, maar deze was er toch echt een van de gezelligheid en de sfeer. Wellicht dat het weer hierin ietsje meehielp (en bij zonsondergang het bier ongetwijfeld ook wel wat). Een compliment is dan ook op zijn plaats voor mijn mede-commissieleden Karin en Anneloes die het weekend super goed georganiseerd hebben en met wie het heel fijn werken was in de commissie. Dan rest mij af te sluiten met een cliffhanger, want wat er die avond op het feest allemaal gebeurde kunnen jullie binnenkort lezen in een nieuwe Coe?Nein!.

Voor de overige foto's kun je hier terecht! De foto's van het RU/Han Team zijn te vinden als je zoekt op nummer 173.

Meer wedstrijdverslagen lezen?